Shared Flashcard Set

Details

ASVAB
ASVAB STUDY CARDS
199
Education
11/06/2010

Additional Education Flashcards

 


 

Cards

Term
A baker made 20 pies. A Boy Scout troop buys one–fourth of his pies, a preschool teacher buys one–third of his pies, and a caterer buys one–sixth of his pies. How many pies does the baker have left?


A. 3⁄4
B. 15
C. 12
D. 5
Definition
D. 5

1/4 + 1/3 + 1/6 = 9/12 (do work..) and then 9⁄12 can be reduced to 3⁄4. 3⁄4 or 75% of the pies have been sold. 20 × 0.75 = 15. 15 of 20 pies have been sold. 20 − 15 = 5 pies remaining.
Term
Miriam bought five cases of motor oil on sale. A case of motor oil normally costs $24.00, but she was able to purchase the oil for $22.50 a case. How much money did Miriam save on her entire purchase?

A. $7.50
B. $1.50
C. $8.00
D. $22.50
Definition
A. $7.50
Term
A security guard walks the equivalent of six city blocks when he makes a circuit around the building. If he walks at a pace of eight city blocks every 30 minutes, how long will it take him to complete a circuit around the building, assuming he doesn’t run into any thieves?

A. 20.00 minutes
B. 3.75 minutes
C. 22.50 minutes
D. 24.00 minutes
Definition
C. 22.50 minutes
Term
The population of Grand Island, Nebraska,
grew by 600,000 people between 1995 and 2005,
one–fifth more than the town council predicted.
The town council originally predicted the city’s
population would grow by:

A. 400,000
B. 500,000
C. 300,000
D. 200,000
Definition
B. 500,000
Term
Joan is taking an admissions examination. If she has to get at least 40 of the 60 questions right to pass, what percent of the questions does she need to answer correctly?

A. 30%
B. 40%
C. 661⁄3 %
D. 662⁄3 %
Definition
D. 662⁄3 %
Term
If a car is towed 12 miles to the repair shop, and the tow charge is $3.50 per mile, how much did the tow cost?

A. $12.00
B. $3.50
C. $42.00
D. $100.00
Definition
C. $42.00
Term
The sum of two numbers is 70. One number is 8 more than the other. What’s the smaller number?
A. 31
B. 33
C. 35
D. 36
Definition
A. 31
(split 70 and 8 in half)(then add 4 and subtract 4 from each side of 35)
Term
A sales manager buys antacid in bottles by the gross. If he goes through 3 bottles of antacid every day, how long will the gross last?
Definition
D. 48 days
(gross means 144)
Term
Jenny’s test grades are 93, 89, 96, and 98. If she wishes to raise her average to 95, what does she need to score on her next test?

A. 100
B. 99
C. 97
D. 95
Definition
B. 99
(95x5-93-89-96-98= answer)
Term
A waitress earns an average tip of 12% of the cost of the food she serves. If she serves $375 worth of food in one evening, how much money in tips will she earn on average?

A. $37
B. $45
C. $42
D. $420
Definition
B. $45
(Average tip on $375 = 375 * .12 = $45)
Term
How many square feet of carpeting are needed to carpet a 12–foot × 12–foot room?

A. 24
B. 120
C. 48
D. 144
Definition
D. 144
(12x12)
Term
Carpet stain protector costs $0.65 per square yard to apply. How much will it cost to apply the protectant to a 16–foot × 18–foot carpet?

A. $187.20
B. $62.40
C. $20.80
D. $96.00
Definition
A. $20.80

To determine the number of square yards to be protected, multiply 16 feet by 18 feet to determine the number of square feet, 288. Then divide 288 by 9 to convert square feet to square yards (1 square yard = 3 feet × 3 feet = 9 square feet). Multiply the quotient, 32 square yards, by the cost of protection per square yard, $0.65
Term
A printing plant that produces baseball cards has a monthly overhead of $6,000. It costs 18 cents to print each card, and the cards sell for 30 cents each. How many cards must the printing plant sell each month in order to make a profit?

A. 30,000
B. 40,000
C. 50,000
D. 60,000
Definition
D. 60,000
.30x - .18x > 6000
.12x > 6000
x > 50,000
you would need to make more than 50,000. So the answer is (D) 60,000
Term
Joe received an hourly wage of $8.15. His boss gave him a 7% raise. How much does Joe make per hour now?

A. $0.57
B. $8.90
C. $8.72
D. $13.85
Definition
C. $8.72

To calculate the new wage, start off by multiplying $8.15 × 0.07 = $0.57. Then add that number (the amount of Joe’s raise) to his original hourly wage. Joe’s new hourly wage is $8.15 + $0.57 = $8.72.
Term
Alice leaves her house, driving east at 45 miles per hour (mph). 1/2 (.5) hour later, her husband Dave notices she forgot her cell phone and sets off after her. How fast must Dave travel in order to catch up with Alice 3 hours after he leaves? A. 49 mph B. 50.5 mph C. 52.5 mph D. 54 mph
Definition
C. 52.5 mph Alice has a (45 mi/hr)*(1/2 hr) = 22 1/2 mi head start. To make up that distance in 3 hours, Dave must travel (22.5 mi)/(3 hr) = 7 1/2 mi/hr faster than she is and then 7.5 + 45 = 52.5 mph
Term
A teacher deposited $3,000 in a retirement fund. If she didn’t add any more money to the fund, which earns an annual interest rate of 6%, how much money would she have in 1 year?

A. $180
B. $3,006
C. $3,180
D. $6,000
Definition
C. $3,180
Term
Karl is driving in Austria, where the speed limit is posted in kilometers per hour. The car’s speedometer shows that he’s traveling at a rate of 75 kilometers per hour. Karl knows that a kilometer is about 5⁄8 of a mile. Approximately how many miles per hour is Karl traveling?



A. 47
B. 120
C. 50
D. 53
Definition
A. 47

A kilometer is 5⁄8 of a mile, so multiply 75 × 5⁄8, or 75⁄1 × 5⁄8 = 375⁄8. Divide 8 into 375 to reduce the fraction and determine that Karl was traveling at 47 miles per hour.
Term
A carpenter earns $12.30 an hour for a 40–hour week. His overtime pay is 1 1⁄2 (1.5) times his base pay. If he puts in a 46–hour week, how much is his weekly pay?
Definition
A.$602.70

$12.30 × 40 hours = $492, his base pay per week. $12.30 × 1.5 = $18.45, his overtime rate per hour. $18.45 (overtime rate per hour) × 6 (hours of overtime) = $110.70 (overtime pay). $492.00 (base pay) + $110.70 (overtime pay) = $602.70 (total pay for the week).
Term
An office building has 30 employees and allows 42 square feet of work space per employee. If five more employees are hired, how much less work space will each employee have?

A. 6 square feet

B. 7 square feet

C. 7.5 square feet

D. 8 square feet
Definition
A. 6 square feet


30 * 42 = 1260 (the total square footage of the building)

since they're going up to 35 employees, 1260 / 35, which = 36

So each employee will have 6 sq ft less
Term
Darla spent $120.37 on groceries in January, $108.45 in February, and $114.86 in March. What was the average monthly cost of Darla’s groceries?



A. $343.68
B. $110.45
C. $114.86
D. $114.56
Definition
D. $114.56
Term
Kiya had a coupon for 10% off one frozen turkey breast. The turkey breasts cost $8.50 each, and Kiya bought two. How much did she pay?


A. $16.15
B. $17.00
C. $15.30
D. $7.65
Definition
A. $16.15

6./ 10% off means she pays 100 - 10 = 90%
$8.50 + (0.90 X $8.50) = $16.15
Term
A recruiter travels 1,100 miles during a 40–hour workweek. If she spends 2⁄5 of her time traveling, how many hours does she spend traveling?


A. 22
B. 51⁄2
C. 16
D. 8
Definition
C. 16
Term
Our car uses gasoline at the rate of 21 miles per gallon. If gasoline costs $2.82 per gallon, and you drive for 7 hours at a speed of 48 miles per hour, how much will you pay for gasoline for the trip?



A. $38.18
B. $45.12
C. $47.73
D. $59.27
Definition
B. $45.12

Your first step is to determine the number of miles traveled. Multiply the rate of travel by the time. 48 × 7 = 336 miles. The amount of gas used is the total miles driven, divided by the number of miles per gallon. 336 ÷ 21 = 16 gallons of gasoline used. At the price of $2.82 per gallon, you spent $45.12 for gas ($2.82 × 16 = $45.12).
Term
Finding circumference
Definition
Pi (3.14) x D (diameter)
Term
A series of cell divisions that results in the formation of an embryo is called:

A. mitosis

B. meiosis

C. osmosis

D. cleavage
Definition
D. cleavage
Term
All of the following are domains except:

A. Regelia

B. Eukarya

C. Bacteria

D. Archaea
Definition
A regelia
Term
The largest moon in the solar system is:

A. Ganymede

B. Titan

C. Io

D. Charon
Definition
A Ganamede
Term
Joints that hold bones firmly together are called:

A. hinge joints

B. ball and socket joints

C. fixed joints

D. pivot joints
Definition
C fixed joints
Term
If there are two full moons in a single month, the second full moon is called:

A. new moon

B. full moon

C. blue moon

D. secondary moon
Definition
C blue moon
Term
It’s impossible for the sun to turn into a black hole because:

A. it’s too large

B. it’s too small

C. it’s a yellow star

D. it has planets
Definition
B too small
Term
Electrons are particles that are:

A. positively charged

B. neutral

C. able to move freely

D. negatively charged
Definition
D Negatively charged
Term
The chamber of the heart that pumps blood to the lungs is called the:

A. right ventricle

B. left ventricle

C. right atrium

D. left atrium
Definition
A Right ventricle
Term
How many planets in the solar system have rings?

A. one

B. two

C. three

D. four
Definition
D Four
Term
Not counting the sun, the closest star to the Earth is:

A. Rigel

B. Proxima Centauri

C. Antares

D. Betel
Definition
B. Proxima Centauri
Term
As a member of FEMA, you’re required to set up a contingency plan to supply meals to residents of a town devastated by a tornado. A breakfast ration weighs 12 ounces and the lunch and dinner rations weigh 18 ounces each. Assuming a food truck can carry 3 tons and that each resident will receive 3 meals per day, how many residents can you feed from one truck during a 10–day period?

A. 150 residents

B. 200 residents

C. 250 residents

D. 300 residents
Definition
B. 200 residents

One ton = 2,000 pounds, so one truck can carry 6,000 pounds. There are 16 ounces in a pound, so one truck can carry 96,000 ounces. The total daily ration for each resident is 12 ounces + 18 ounces + 18 ounces, or 48 ounces. The number of daily rations supplied can be expressed as 96,000 ÷ 48 = 2,000. Dividing 2,000 by 10 days results in 200 residents who can be fed by one truck during this 10–day period.
Term
Michael needs 55 gallons of paint to paint an apartment building. He would like to purchase the paint for the least amount of money possible. Which of the following should he buy?

A. two 25–gallon buckets at $550 each

B. eleven 5–gallon buckets at $108 each

C. six 10–gallon buckets at $215 each

D. fifty–five 1–gallon buckets at $23 each
Definition
B. eleven 5–gallon buckets at $108 each

Determine the cost of each option. Choice (A) doesn’t provide enough paint (2 × 25 gallons = 50 gallons). Choice (B): 11 × $108 = $1,188. Choice (C): 6 × $215 = $1,290. Choice (D): 55 × $23 = $1,265. The lowest price is $1,188.
Term
A train headed south for Wichita left the station at the same time a train headed north for Des Moines left the same station. The train headed for Wichita traveled at 55 miles per hour. The train headed for Des Moines traveled at 70 miles per hour. How many miles apart were the trains at the end of 3 hours? A. 210 miles B. 165 miles C. 125 miles D. 375 miles
Definition
D. 375 miles The train headed for Wichita traveled 55 miles per hour × 3 hours = 165 total miles. The train headed for Des Moines traveled 70 miles per hour × 3 hours = 210 total miles. Adding the distances together gives you the number of miles apart the two trains were after three hours: 210 + 165 = 375. Another option: You can add the two rates of speed (55 + 70) and multiply the sum by 3 hours (125 × 3 hours = 375).
Term
Assimilate most nearly means: A. absorb B. react C. pretend D. lie
Definition
A absorb
Term
proficient A. poor B. knowledgeable C. adept D. exacting
Definition
C. adept
Term
The students were scheduled to observe a plenary session of Congress. A. scheduled B. example C. special D. full
Definition
D. full
Term
Goad A. insult B. incite C. please D. bore
Definition
B incite
Term
He ran headlong into the fight. A. headfirst B. reluctantly C. happily D. recklessly
Definition
D. recklessly
Term
The word most opposite in meaning to stimulate is: A. support B. arrest C. travel D. dislike
Definition
B. arrest
Term
Legacy most nearly means: A. history B. bequest C. story D. will
Definition
B. Bequest
Term
The army soldiers were ordered to immediate garrison duty. A. field B. combat C. latrine D. fort
Definition
D. fort
Term
Domicile most nearly means: A. office B. domestic C. home D. vacation
Definition
C. Home
Term
Abate most nearly means: A. recover B. aid C. foreclose D. end
Definition
D. end
Term
That custom still prevails. A. angers B. persists C. surprises D. excites
Definition
B. Persists
Term
An electromagnetic-induction device usually has which of the following materials in its core? A. brass B. silver C. aluminum D. iron
Definition
D. Iron Iron is easily magnetized and demagnetized, so it works well for this device
Term
An electromagnetic-induction device usually has which of the following materials in its core?

A. brass

B. silver

C. aluminum

D. iron
Definition
D. Iron

Iron is easily magnetized and demagnetized, so it works well for this device
Term
How many diodes should you expect to find in a bridge rectifier?

A. 0

B. 4

C. 8

D. 10
Definition
B. 4

A bridge rectifier is also known as a full wave rectifier, usually containing 4 diodes.
Term
Another name for cycles per second is:

A. watts

B. voltage

C. hertz

D. amperes
Definition
C. Hertz

The number of times alternating current changes direction in one second is known as its frequency, which is measured in hertz.
Term
Radar can operate at frequencies as high as:

A. 100,000 Hz

B. 100,000 kHz

C. 100,000 MHz

D. 500,000 MHz
Definition
C. 100,000 MHz
Term
Changing alternating current to direct current is called:

A. capacitance

B. impedance

C. rectification

D. induction
Definition
C. rectification
Term
How many wires do serial cables used on computers have?

A. 3

B. 9

C. 15

D. 25
Definition
B. 9
Term
To produce greater storage of electrons and more capacitance, capacitors should:

A. be connected in parallel

B. be connected in series

C. have more voltage applied to them

D. be eliminated
Definition
A. be connected in parallel
Term
A light bulb is 60 watts. Operated at 120 volts, how much current does it draw?

A. 0.5 ampere

B. 5.0 amperes

C. 50.0 amperes

D. 7,200 amperes
Definition
A. 0.5 ampere

Power = Current × Voltage or, written another way, Current = Power/Voltage. 60/120 = 0.5 ampere.
Term
In an overhead valve system (OHV), what mechanism opens and closes the valves?

A. rocker arms

B. camshaft

C. valve rotator

D. electrical energy from the alternator
Definition
A. Rockerarms
Term
A car equipped with limited-slip differential:

A. can be readily put into all-wheel (four-wheel) drive

B. won’t lock up when the brakes are applied steadily

C. transfers the most driving force to the wheel with the greatest amount of traction

D. is rated for off-road driving
Definition
C. transfers the most driving force to the wheel with the greatest amount of traction
Term
Soft brake-pedal movement can be caused by:

A. air in the hydraulic brake system

B. malfunctioning brake shoes

C. loss of brake fluid

D. worn rotors
Definition
A. air in the hydraulic brake system
Term
Nail sets are used to:

A. protect your fingers from the hammer

B. set nails below the surface of wood

C. complete projects requiring sets of nails

D. mark the position where the nail should go
Definition
B. set nails below the surface of wood
Term
A ripsaw cuts:

A. against the grain of the wood

B. with the grain of the wood

C. most materials, including metal

D. only plastic
Definition
B. with the grain of the wood
Term
A bucking bar is used to:

A. pull nails

B. pry wood apart

C. drive rivets

D. drive screws
Definition
C. drive rivets
Term
Washers that have teeth all around the circumference to prevent them from slipping are called:

A. shakeproof washers

B. jaw washers

C. flat washers

D. split-lock washers
Definition
A. shakeproof washers
Term
A security guard walks the equivalent of six city blocks when he makes a circuit around the building. If he walks at a pace of eight city blocks every 30 minutes, how long will it take him to complete a circuit around the building, assuming he doesn’t run into any thieves?

A. 20.00 minutes

B. 3.75 minutes

C. 22.50 minutes

D. 24.00 minutes
Definition
C. 22.50 minutes.

Divide 30 by 8 to determine that the security guard takes 3.75 minutes to walk one city block. Multiply 3.75 by 6, the number of blocks it takes to complete the circuit, to arrive at 22.50, or 221⁄2 minutes.
Term
An earthquake that measures 4 on the Richter Scale would be how many times stronger than an earthquake that measured 2?

A. 2 times stronger

B. 4 times stronger

C. 10 times stronger

D. 100 times stronger
Definition
D. 100 times stronger
Term
Muscles attach to bone with:

A. connective tissue

B. ligaments

C. tendons

D. rubber bands
Definition
C. tendons
Term
Mitosis is a process of:

A. creating energy

B. sexual reproduction

C. destroying mass

D. asexual reproduction
Definition
D. asexual reproduction
Term
Which planet in the solar system has the most moons?

A. Neptune

B. Venus

C. Saturn

D. Uranus
Definition
C. Saturn
Term
Unlike most other fish, sharks have no:

A. gills

B. bones

C. liver

D. heart
Definition
B. Bones
Term
Molecules are created when:

A. matter is created

B. matter is destroyed

C. atoms combine together

D. atoms are separated
Definition
C. atoms combine together
Term
The first genetically engineered organism was:

A. sheep

B. tobacco

C. rats

D. wheat
Definition
B. tobacco
Term
The vernal equinox is:

A. the first day of winter

B. near the equator

C. the first day of spring

D. a lunar eclipse
Definition
C. the first day of spring
Term
A 2-ton truck is taxed at a rate of $0.12 per pound. How much is the total tax bill?

A. $480

B. $240

C. $120

D. $600
Definition
A. $480

2 tons = 4,000 pounds. 4,000 × $0.12 = $480.00.
Term
The cost of a protein bar increased from $2.50 to $2.80. The percent increase to the $2.80 rate was how much?

A. 16%

B. 10%

C. 15%

D. 12%
Definition
D. 12%

First subtract the old cost from the new cost: $2.80 − $2.50 = $0.30. Then divide the difference by the old cost to find the percent difference: $0.30 ÷ $2.50 = 0.12 = 12%.
Term
An aircraft flies over Boondock Air Force Base at 10:20 a.m. At 10:32 a.m., the plane passes over Sea Side Naval Air Station, 120 miles away. How fast is the aircraft traveling?

A. 400 mph

B. 500 mph

C. 600 mph

D. 700 mph
Definition
C. 600 mph

10:32 - 10.20 = 12 minutes
12/60 = .2 (Convert Minutes for Miles Per HOUR to get Time)

Rate = Distance/Time

Rate = 120/.2 = 600 MPH
Term
Last year, Margot grew 50 bushels of corn in her backyard. This year, the yield has increased 8%. How many bushels of corn did Margot grow this year?

A. 56

B. 52

C. 60

D. 54
Definition
D. 54

Multiply 50 bushels by 8% to find the yield increase in bushels: 50 × 0.08 = 4. Add 4 bushels (the amount of the increase) to 50 bushels (the original yield) to determine that an 8% increase equals 54 bushels
Term
Debbie receives a weekly salary of $80, plus a 5% commission on any sales. During the week, she has $800 in total sales. What’s the ratio of her commission to her salary?

A. 2⁄1

B. 1⁄2

C. 3⁄1

D. 1⁄3
Definition
B. 1⁄2

Her commission for the week was $40 (0.05 × 800 = 40). The ratio of her commission to her salary is 40⁄80 , which can be reduced to 1⁄2 .
Term
How many quart cans can be filled from a 25-gallon bucket of paint?

A. 50

B. 75

C. 100

D. 80
Definition
C. 100

A gallon consists of 4 quarts. 4 × 25 = 100.
Term
Brian works for five hours and is paid $24. Christina works for three hours and is paid $10.95. How much more per hour does Brian make than Christina?

A. $1.15

B. $1.25

C. $1.35

D. $1.37
Definition
A. $1.15

Brian’s hourly wage is 24÷5 ($4.80). Christina’s hourly wage is 10.95÷3 ($3.65).
$4.80 − $3.65 = $1.15.
Term
An accounting-firm employee is asked to shred 900 documents. If he can shred documents at a rate of 7 per minute, the number of documents remaining after 1½ hours of shredding is:

A. 630

B. 90

C. 270

D. 810
Definition
C. 270

At a rate of 7 documents per minute, the employee can shred 630 documents in 90 minutes. How do you come up with that number? Multiply 7 by 90 (the number of minutes in
11⁄2 hours). Subtract 630 from 900 total documents to determine that after 11⁄2 hours of shredding, 270 documents remain.
Term
A home stereo depreciates by 20% each year. What’s the value of a stereo, purchased new for $1,200, after two years?

A. $768

B. $693

C. $827

D. $654
Definition
A. $768

The stereo depreciates $240 the first year (0.2 × 1200 − 240). Therefore, the value of the stereo after the first year is $1200 − $240 = $960. The second year the stereo would depreciate by $192 (0.2 × 960). The value of the stereo after the second year is $960 − $192 = $768.
Term
A clerk’s weekly salary of $320 is increased to $360. The percent increase is:

A. 101⁄2%

B. 11%

C. 121⁄2%

D. 12%
Definition
C. 121⁄2% (12.5)

Subtract the original salary from the new salary to get the difference in salary:
$360 − $320 = $40. Then divide the difference in salary ($40) by the original salary ($320) to determine the percent increase: 40 ÷ 320 = 0.125 = 12 1⁄2%(12.5).
Term
Two go-carts are racing on a circular track with a perimeter of 360 feet. Camera One is following Go-Cart One, and Camera Two is following Go-Cart Two. If the angle between the two cameras is 40 degrees, how far apart are the two go-carts?

A. 30 feet

B. 40 feet

C. 30 π feet

D. 40 π feet
Definition
B. 40 feet

A circle is 360 degrees, so 40 degrees is 1⁄9 of a circle (360 ÷ 40 = 9). To get the answer of 40 feet, (360/9 = 40).
Term
A tune-up increases a car’s fuel efficiency by 5%. If a car averaged 20 miles per gallon before the tune-up, how many miles per gallon will it average after the tune-up?

A. 25

B. 22

C. 201⁄2

D. 21
Definition
D. 21

Multiply 20 × 0.05 to determine how many more miles per gallon the car will get. The answer is 1. Then add the number of additional miles per gallon the car will get to the original number of miles per gallon the car gets to reach the new average: 1 + 20 = 21
Term
A lumberjack wishes to drive a spike through the center of a tree with a circumference of 43.96 feet. What’s the minimum length of the spike needed to go completely through the tree, passing through the center?

A. 14 feet

B. 15 feet

C. 16 feet

D. 17 feet
Definition
A. 14 feet

Divide the circumference by pi (3.14)
Term
A bin of hard candy holds 101⁄2 pounds. How many 3⁄4-pound boxes of candy can be filled from the bin?

A. 30 boxes

B. 151⁄4 boxes

C. 77⁄8 boxes

D. 14 boxes
Definition
D. 14 Boxes

10 1/2 (10.5) divided by 3/4 (.75) = 14
Term
A patio measures 12 feet by 14 feet. How many 8-inch-square paving stones are needed to pave the patio?

A. 21

B. 252

C. 32

D. 168
Definition
B. 252

First multiply length & width to determine the area of the patio: 12 feet × 14 feet = 168 square feet. Next determine the area in square inches that needs to be covered: 168 square feet × 12 inches = 2,016 square inches. Finally, divide that answer by the size of the stones to determine the number of stones needed: 2,016 ÷ 8 = 252.
Term
A computer programmer is making $25,000 per year. 28% of her salary is withheld for federal and state deductions. How much is the computer programmer’s net pay?

A. $20,000

B. $7,000

C. $18,750

D. $18,000
Definition
D. $18,000

Calculate the amount of the deduction by multiplying her salary by the percent deducted: $25,000 × 28% = $25,000 × 0.28 = $7,000. Subtract that product from the salary to determine the net pay: $25,000 − $7,000 = $18,000.
Term
Pam cuts a pie in half in a straight line. She then cuts a line from the center to the edge, creating a 55–degree angle. What’s the supplement of that angle?

A. 55 degrees

B. 125 degrees

C. 70 degrees

D. 130 degrees
Definition
B. 125 degrees

When the sum of two angles is 180 degrees, the angles are said to be supplemental to each other. To find the supplement, subtract 55 from 180 (180 − 55 = 125).
Term
Ardent most nearly means:

A. trustworthy

B. passion

C. diligent

D. busy
Definition
B. passion
Term
Brevity is the soul of wit.

A. beauty

B. intelligence

C. terseness

D. humor
Definition
C. terseness
Term
Pare most nearly means:

A. cut

B. fruit

C. two

D. umbrella
Definition
A. cut
Term
Sally was such a precocious child.

A. tall

B. talkative

C. shy

D. smart
Definition
D. Smart
Term
The word most opposite in meaning to sentinel is:

A. guard

B. prisoner

C. pilot

D. teacher
Definition
B. prisoner
Term
Illustrious most nearly means:

A. illustrated

B. famous

C. foolish

D. intelligent
Definition
B. famous
Term
Fallacious most nearly means:

A. invalid

B. delightful

C. noisy

D. overlooked
Definition
A. invalid
Term
Tim had a penchant for engaging in subterfuge.

A. religion

B. evasion

C. gambling

D. danger
Definition
B. evasion
Term
Rigid most nearly means:

A. strong

B. weak

C. pliable

D. inflexible
Definition
D. inflexible
Term
The vassals engaged in hard work daily.

A. employees

B. slaves

C. soldiers

D. construction workers
Definition
B. slaves
Term
Deplore most nearly means:

A. accept

B. insult

C. disapprove

D. salute
Definition
C. disapprove
Term
Sparse most nearly means:

A. space

B. meager

C. brief

D. thirsty
Definition
B. meager
Term
The dog yearned for a bone.

A. barked

B. dug

C. begged

D. longed
Definition
D. Longed
Term
Enmity most nearly means:

A. enemy

B. hatred

C. anger

D. childish
Definition
B. hatred
Term
Abridge most nearly means:

A. native

B. shorten

C. travel

D. delirious
Definition
B. shorten
Term
The textbook presented a finite number of solutions to the problem.

A. unlimited

B. limited

C. variety

D. unusual
Definition
B. limited
Term
Impertinence most nearly means:

A. fun

B. boring

C. rude

D. impatient
Definition
C. Rude
Term
Isochronous most nearly means:

A. fast

B. slow

C. equal

D. different
Definition
C. equal
Term
If a rectangle has a perimeter of 36 feet, and it’s 4–feet wide, what’s its area?

A. 56 square feet

B. 128 square feet

C. 112 square feet

D. 16 square feet
Definition
A. 56 square feet

To find area, multiply length times width (A = lw). To determine the length, subtract two times the width from the perimeter: 36 − 2(4) = 36 − 8 = 28. Then divide the remainder by 2 to determine the length of one side: 28 ÷ 2 = 14. Then multiply length times width to determine the area: 14 × 4 = 56.
Term
The reciprocal of 1⁄6 is:

A. 1

B. 3

C. 6

D. 1⁄3
Definition
C. 6


(Flip it) = 6/1 = 6
Term

 

A circle has a radius of 5 inches. What’s its approximate area?

A. 78.5 inches

B. 70.0 inches

C. 314.0 inches

D. 25.0 inches

 

Definition

 

 

 

A. 78.5 inches

 

The area of a circle is A = πr2. A = π52. π is approximately 3.14, so 3.14 × 25 means A is approximately 78.5 inches.

Term

 

 A tube has a radius of 3 inches and a height of 5 inches. What’s its approximate volume?

A. 34 cubic inches

B. 141 cubic inches

C. 565 cubic inches

D. 45 cubic inches

 

Definition

 

 

B. 141 cubic inches

 

 

For cylinders, Volume = πr2(h). In this problem, V = π(32)(5). Assume π is approximately 3.14. V is approximately equal to (3.14)(9)(5) or 141 cubic inches.

Term
A cube has a volume of 64 cubic inches. What’s its surface area?

A. 16 square inches

B. 64 square inches

C. 96 square inches

D. 32 square inches
Definition
C. 96 square inches

Volume is calculated by multiplying length times width times height (V = lwh). Because the edges are equal on a cube, each edge is 4 inches. The cube root of 64 produces this number: 64 = 4 × 4 × 4. The area of one side of the cube is 4 × 4 = 16, and because a cube has 6 sides, you multiply 16 × 6 to find the surface area of the cube, 96 inches.
Term
A square box has a volume of 64 cubic inches. What’s its perimeter?

A. 8 inches

B. 16 inches

C. 64 inches

D. 32 inches
Definition
B. 16 inches

Volume equals length times width times height (V = lwh). In this case, V = 64, so one side of the box is 4–inches long. The cube root of 64 produces this number: 64 = 4 × 4 × 4. Find the perimeter by adding the four sides together: 4 + 4 + 4 + 4 = 16.
Term

 

 

If a3 + b3 = a3 + x3, then b =

 

 

                                      A. b3 − a3

                                      B. x

                                      C. a3 − b3

                                      D. a

 

Definition

 

 

 

 

To solve, subtract a3 from both sides of the equation:
a3 + b3 − a3 = a3 + x3 − a3
b3 = x3
b = x

Term
Two electrical wires run to a machine. One wire is 6mm thick, and the other is 3mm thick. For the two wires to carry the same current, the larger wire:

A. requires less voltage

B. requires more voltage

C. requires the same voltage

D. It can’t be determined from the information given.
Definition
A. requires less voltage

Larger wires require less electrical pressure to run current.
Term
Which of the following isn’t a component of a DC motor?

A. rotor bars

B. armature

C. field poles

D. yoke
Definition
A. rotor bars

Rotor bars are found only on AC induction motors.
Term
In a closed electrical circuit:

A. One terminal is always positive, and one terminal is always negative.

B. Both terminals can be positive.

C. Both terminals can be negative.

D. Terminals are neither positive nor negative.
Definition
A. One terminal is always positive, and one terminal is always negative.

In a closed circuit, one terminal is always positive, and the other is always negative.
Term
What does RMS stand for?

A. Root Mean Square

B. Resistance Measurement System

C. Real Metric Standards

D. Realistic Matrix Stems
Definition
A. Root Mean Square
Term

 

 

The symbol below is a/an:           [image]

A. resistor

B. fuse

C. capacitor

D. inductor

Definition

 

 

B. fuse

 

The symbol is a fuse. Fuses are designed to “blow” (melt) if the current flowing through it exceeds a specified value.

Term


The symbol below is a/an:[image]

A. lamp

B. fuse

C. inductor

D. bell

Definition

 

 

A. lamp

Term
When a circuit breaker trips, in what position will you find the operating handle?

A. on position

B. off position

C. half way between on and off

D. three-fourths of the way between the on position and the off position
Definition
C. half way between on and off

Conventional circuit breaker handles have four positions: on, off, trip, and reset. When tripped, the handle moves to the middle position.
Term
How many paths of electrical flow can be found in a series circuit?

A. one

B. two

C. two or more

D. It can’t be determined from the information given.
Definition
A. one

An example of a series circuit would be a string of Christmas lights. If you break the circuit’s path at any point, electricity will stop flowing and the lights will not work.
Term
A microwave is rated at 1,200 watts. At 120 volts, how much current does it draw?

A. 1 amp

B. 10 amps

C. 100 amps

D. 1,440 amps
Definition
B. 10 amps

I(current) = Power(watts) ÷ Effort(volts). In this case, I = 1200 ÷ 120 = 10 amperes.
Term
Electricians use the term low potential to refer to:

A. electrical circuits with a low potential for overload

B. building codes that reduce the risk of fire

C. the likelihood of getting a raise this year

D. 600 watts or less
Definition
D. 600 watts or less

Potential equals voltage; low potential is anything less than 600 watts.
Term
Which of the following isn’t a conductor of electricity?

A. water

B. graphite

C. gold

D. glass
Definition
D. glass

Glass is an insulator. Other insulators are plastics, paper, and rubber.
Term
The ground wire is always:

A. green

B. black

C. whitish

D. blue

Ground wires are always green.

Definition
A. green

Ground wires are always green.
Term
Silver is a better conductor than copper. But copper is more often used because of:

A. the cost of silver

B. the strength of copper

C. the low melting point of silver

D. the tendency of silver to tarnish
Definition
A. the cost of silver
Term
Electronic circuits that produce high–frequency AC are called:

A. amplifiers

B. regulators

C. transformers

D. oscillators
Definition
D. oscillators

Oscillators produce high–frequency AC.
Term
In which automotive system would you find a “wishbone”?

A. transmission

B. engine

C. exhaust

D. suspension
Definition
D. suspension
Term
To make spark plugs work effectively, the coil and breaker:

A. provide a gap between the electrodes

B. ignite the spark

C. transfer the electricity to the correct spark plug

D. create a very high voltage of electricity
Definition
D. create a very high voltage of electricity
Term
Schrader valves can be found in your car’s:

A. tires

B. engine

C. transmission

D. electronic ignition
Definition
A. tires
Term
A bent frame causes:

A. improper tracking

B. auto accidents

C. poor ride

D. excessive rust
Definition
A. improper tracking
Term
n the tire designation 205/55 R 15 92 H, what does the “H” signify?

A. tread type

B. tire height

C. maximum speed

D. turning radius
Definition
C. maximum speed
Term
A sheet of aluminum should be cut with:

A. a pair of kitchen scissors

B. a handsaw

C. tin snips

D. a coping saw
Definition
C. tin snips
Term
The term penny is used to designate the:

A. number of threads per inch on a screw

B. length of a nail

C. cost of a nail

D. material a nail is made from
Definition
B. length of a nail
Term
A simple pulley gives a mechanical advantage of:

A. 2

B. 3

C. 1

D. unknown
Definition
C. 1
Term
Normally, atmospheric pressure is approximately:

A. 14.7 psi

B. 23.2 psi

C. 7.0 psi

D. 10.1 psi
Definition
A. 14.7 psi
Term
To move a 400–pound crate from the floor of a warehouse to the bed of a truck 4–feet off the ground, the most efficient device to use is a:

A. lever

B. incline plane

C. fixed pulley

D. jackscrew
Definition
B. incline plane

To move a heavy object a few feet in height, the incline plane is the most efficient device (of those listed) to use.
Term
If a water tank on a toilet keeps overflowing, the problem is probably a:

A. defective float

B. clogged pipe

C. crimped chain

D. improper seal
Definition
A. defective float

The float measures the water level in the tank. If the tank overflows, the float is probably defective.
Term

If Gear A turns left in the figure below, Gear B:[image]

A. won’t turn

B. turns left

C. turns right

D. It can’t be determined.

Definition

 

 

 

C. turns right

 

Gears in mesh always turn in opposite directions.

Term
There are 112 male and 78 females working at a hospital. What percentage of the hospitals workforce is female?
Definition
41%

Add the number of men and women to get the total number: 190. The number of women, 78, so divide 78 into 190 to get .4105. Then multiply by 100 to convert it to a percentage and you have 41%.
Term
William is from England and is visiting the United States. On his trip he visits Texas and notices that it is very hot. He looks at a thermometer and it reads 95 degrees fahrenheit. William wants to know what this converts to in Celcius?
Definition
35 degrees C
Term
The moon completes a revolution around the earth approximately every:

A. 28 days

B. 365 days

C. 24 hours

D. 7 days
Definition
A. 28 days
Term
Carcinogens are chemicals that cause:

A. high blood pressure

B. gene mutations

C. blood clots

D. diabetes
Definition
B. gene mutations
Term
A paramecium is:

A. a one-celled organism

B. algae

C. bacteria

D. a many-celled organism
Definition
A. a one-celled organism
Term
What large halogen is essential for the function of the thyroid gland?

A. potassium chloride (salt)

B. hemoglobin

C. calcium

D. iodine
Definition
D. iodine
Term
What element is the most abundant one in the atmosphere?

A. oxygen

B. nitrogen

C. helium

D. hydrogen
Definition
B. nitrogen
Term
Minerals are necessary for:

A. respiration

B. eliminating waste

C. preventing night blindness

D. metabolic function
Definition
D. metabolic function
Term
Which of the following isn’t a type of telescope?

A. Newtonian

B. Copernican

C. Gregorian

D. Hershelian
Definition
B. Copernican
Term
A dekagram:

A. is larger than a kilogram

B. is smaller than a kilogram

C. is the same as a kilogram

D. doesn’t exist
Definition
B. is smaller than a kilogram
Term
Between what two planets can most of the asteroids in the solar system be found?

A. Mars and Jupiter

B. Saturn and Jupiter

C. Earth and Mars

D. Mercury and Venus
Definition
A. Mars and Jupiter
Term
The elements hydrogen and helium comprise what percentage of almost all matter in the Universe?

A. 75 percent

B. 82 percent

C. 90 percent

D. 98 percent
Definition
D. 98 percent
Term
Compounds are created when:

A. atoms of two or more like elements are combined

B. atoms of two or more different elements are combined

C. two or more compounds are combined

D. a compound decomposes
Definition
B. atoms of two or more different elements are combined
Term
What theory suggests the Universe will come to an end when its ever-increasing rate of expansion causes all matter to fly apart?

A. The Big Rip

B. The Big Bang

C. The Big Crunch

D. The Big Easy
Definition
A. The Big Rip
Term
A watt measures:

A. how much electricity is consumed

B. the number of electrons moving past a specific point

C. resistance

D. voltage
Definition
A. how much electricity is consumed
Term
Absolute zero is:

A. 0 degrees Fahrenheit

B. 0 degrees Celsius

C. –263 degrees Celsius

D. –32 degrees Fahrenheit
Definition
C. –263 degrees Celsius
Term
What does the term forensic mean?

A. pertaining to law

B. pertaining to death

C. pertaining to medicine

D. pertaining to life
Definition
A. pertaining to law
Term
A baker sells a dozen donuts for $3.99. The cost to make three donuts is $0.45. How much is the total profit on 5-dozen donuts?

A. $17.70

B. $13.20

C. $2.19

D. $10.95
Definition
D. $10.95

Multiply $0.45 (the cost of making 3 donuts) by 4 to find the cost of making a dozen donuts: $0.45 × 4 = $1.80. Then multiply the cost of making a dozen donuts by 5 to determine the cost per 5 dozen: $1.80 × 5 = $9.00. Next, multiply the selling price per dozen times 5, the number of dozens sold: $3.95 × 5 = $19.95. Finally subtract the cost of making 5-dozen donuts from the price the baker sells them for to determine the profit: $19.95 – $9.00 = $10.95.
Term
A bricklayer charges $8 per square foot to lay a patio. How much would it cost for the bricklayer to lay a 12-foot-×-16-foot patio?

A. $960

B. $192

C. $224

D. $1,536
Definition
D. $1,536

First determine the square footage of the patio: 12 feet × 16 feet = 192 square feet. Then multiply this number by the cost per square foot to determine what the brick layer charges: 192 × $8 = $1,536.
Term
A plumber needs four lengths of pipe, each 3-feet, 6-inches long. Pipes are sold by the foot. How many feet does he need to buy?

A. 15

B. 16

C. 14

D. 12
Definition
C. 14

Convert the pipe length to inches: 3 feet, 6 inches = 42 inches. Multiply 42 inches by the number of pipes needed to find the number of inches of pipe needed: 42 × 4 = 168. Divide the total amount of pipe needed in inches by 12 to determine how many feet of pipes are needed: 168 ÷ 12 = 14.
Term
A dog trainer is building a dog run that measures 9 × 16 feet. If she wants to fence the perimeter of the run, how many feet of chain link fence will she need?

A. 144 feet

B. 25 feet

C. 32 feet

D. 50 feet
Definition
D. 50 feet

Calculate perimeter by adding the lengths of all four sides of a quadrilateral: 9 + 9 + 16 + 16 = 50 feet.
Term
A rectangle is 1 1⁄2 (1.5) times as long as it is wide. The perimeter of the rectangle is 100 inches. What’s the length of the rectangle?

A. 20 inches

B. 30 inches

C. 40 inches

D. 45 inches
Definition
B. 30 inches

The formula for the perimeter of a rectangle is P = 2L + 2W. In this case, P = 100 and L = 1.5W.

100 = 2(1.5W) + 2W

100 = 3W + 2W

100 = 5W

W = 100⁄5

W = 20. The width of the rectangle is 20 inches. Becuase the length is 11⁄2 the width, 1.5 × 20 = 30.
Term
A bin of bolts at the hardware store contains 7-dozen bolts when full. The stock clerk is supposed to reorder bolts when the bin is 1⁄6 full. How many bolts are in the bin when it’s time to reorder?

A. 14 bolts

B. 1 bolt

C. 84 bolts

D. 12 bolts
Definition
First find how many bolts a full bin contains: 7 ×12 = 84 bolts. Then multiply the total number of bolts in a full bin by 1⁄6 (.166)
Term
A street vendor sells $25.70 worth of pretzels on Friday, $32.30 on Saturday, and $31.80 on Sunday. He spends a fourth of the money over the weekend. How much money does he have left?

A. $89.80

B. $22.45

C. $44.90

D. $67.35
Definition
D. $67.35

Add the sales amounts together: $25.70 + $32.30 + $31.80 = $89.80. Then multiply the total sales by 3⁄4 to determine how much money he has left: $89.80 × 0.75 = $67.35.
Term
A house contains one 12-foot-×-14-foot bedroom, one 12-foot-×-10-foot bedroom, and one 8-foot-×-12-foot bedroom. What’s the total amount of carpeting needed to carpet all three bedrooms?

A. 384 square yards

B. 42 2/3 square yards

C. 216 square yards

D. 88 square yards
Definition
B. 42 2/3 square yards

Find the area of each bedroom and add them together: 12 × 14 = 168; 12 × 10 = 120; 8 × 12 = 96. 168 + 120 + 96 = 384 square feet. Then, because 9 square feet make up a square yard, divide the total area in square feet by 9 to determine the number of square yards needed: 384 ÷ 9 = 42 2/3 square yards.
Term
In a 60-minute gym class, 40 girls want to play volleyball, but only 10 can play at a time. For each player to get the same amount of playing time, how many minutes should each person play?

A. 11⁄2 minutes

B. 6 minutes

C. 30 minutes

D. 15 minutes
Definition
D. 15 minutes

Divide the group of 40 girls by the number of girls who can play at the same time:
40 ÷ 10 = 4. This means 4 groups of girls have to share the 60 minutes or 60 minutes ÷ 4 = 15 minutes. Thus, each girl plays for 15 minutes.
Term
The neighbor’s dog barks at a squirrel every 15 minutes at night. If he first barks at 10 p.m., when you’re trying to fall asleep, how many times will he bark by 2 a.m., when you give up trying to sleep and decide to read a book instead?

A. 16 times

B. 132 times

C. 17 times

D. 15 times
Definition
C. 17 times

The time between 10 p.m. and 2 a.m. is 4 hours or 240 minutes. Divide the total number of minutes in the time period by 15 minutes — the interval that the dog barks. Then add 1 because the dog started barking at the beginning of the period: (240 ÷ 15) + 1 = 17.
Term
Lackadaisical most nearly means:

A. lazy

B. listless

C. promiscuous

D. suitable
Definition
B. listless
Term
Pretense most nearly means:

A. polite

B. dishonesty

C. stress

D. appearance
Definition
B. dishonesty
Term
At an early age Jane showed a proclivity for music and dancing.

A. predisposition

B. interest

C. dislike

D. fever
Definition
A. predisposition
Term
The week following Joe DiMaggio’s death was filled with often mawkish eulogies.

A. long

B. sentimental

C. boring

D. detailed
Definition
B. sentimental
Term
Ephemeral most nearly means:

A. short-lived

B. mythical

C. dead

D. exceptional
Definition
A. short-lived
Term
Debouch most nearly means:

A. emerge

B. fight

C. relax

D. capture
Definition
A. emerge
Term
The word most opposite in meaning to benison is:

A. theft

B. replaceable

C. curse

D. heavy
Definition
C. curse
Term
The eldritch light of the desert can play tricks on your eyes.

A. bright

B. wavering

C. strange

D. yellow
Definition
C. strange
Term
Allot most nearly means:

A. plow

B. assign

C. property

D. test
Definition
B. assign
Term
Her answer was terse.

A. defensive

B. angry

C. lengthy

D. brief
Definition
D. brief
Term
The dulcet songs of the band got the attention of the audience.

A. harmonious

B. love

C. jazzy

D. loud
Definition
A. harmonious
Term
What’s the primary advantage of a quad-band cell phone over a dual-band cell phone?

A. transmission strength

B. coverage area

C. reception strength

D. smaller phone size
Definition
B. coverage area
Term
The heat effect of current is created:

A. when the pressure of the current in the wire breaks up impurities in the wire, creating heat

B. when the current in the wire decays electrons, causing them to move more quickly, creating heat

C. when the current overcomes resistance in the wire, creating heat

D. The heat effect of current is only theoretical; it has never been proven
Definition
C. when the current overcomes resistance in the wire, creating heat

Heat effect occurs when electrical current must overcome the resistance of the wire. Heat effect can be quite obvious or very subtle.
Term
What special type of diode is commonly used to regulate voltage?

A. capacitor

B. transistor

C. Zener diode

D. LED
Definition
C. Zener diode
Term
Transistors contain at least three terminals called the:

A. base, emitter, and collector

B. base, positive terminal, and negative terminal

C. emitter, amplifier, and collector

D. base and two gates
Definition
A. base, emitter, and collector
Term
To control a light fixture from two different wall switches, you should use:

A. a single-pole switch and a four-way switch

B. two three-way switches

C. two four-way switches

D. two single-pole switches
Definition
B. two three-way switches

To control a light fixture from two different positions, use two three-way switches.
Term
: A transistor is also called a:

A. rectifier

B. cathode

C. crystal amplifier

D. semiconductor
Definition
C. crystal amplifier
Term
To decrease capacitance, capacitors:

A. should have less voltage applied to them

B. should be connected in parallel

C. should be connected in series

D. should be eliminated
Definition
C. should be connected in series
Term
A 9-volt transistor contains:

A. 1 cell

B. 6 cells

C. 9 cells

D. 3 cells
Definition
B. 6 cells
Term
How wide is the full AT motherboard?

A. 11 inches

B. 11.5 inches

C. 12 inches

D. 12.5 inches
Definition
C. 12 inches
Term
What term refers to the rebuilding of an engine to precise factory specifications?

A. blueprinting

B. specing

C. gold rebuild

D. silver rebuild
Definition
A. blueprinting
Term
When an engine runs on after the ignition key is turned off, it’s called:

A. auto-ignition

B. sputtering

C. ignition recharge

D. ignition malfunction
Definition
A. auto-ignition
Term
If the steering wheel vibrates at high speeds, the most likely problem is:

A. front end alignment

B. front tire balance

C. cracked steering column

D. over-inflated tires
Definition
B. front tire balance
Term
During the compression stroke on a four-cycle engine:

A. The intake valve opens to fill the cylinder with fuel.

B. The burning fuel mixture forces the piston to the bottom of the cylinder.

C. The intake valve closes, and the piston moves to the top of the cylinder.

D. The exhaust valve releases the burned gas.
Definition
C. The intake valve closes, and the piston moves to the top of the cylinder.
Term
Double-headed nails are used:

A. to reinforce a joint

B. on temporary construction

C. to make frames for furniture

D. when a larger striking surface is needed
Definition
B. on temporary construction
Term
Helical gears have:

A. straight teeth

B. slanted teeth

C. teeth of unequal size

D. no advantage over spur gears
Definition
B. slanted teeth

The teeth of helical gears are slanted.
Term
If a ramp is 8-feet long and 4-feet high, how much effort is required to move a 400-pound object up the ramp?

A. 35 pounds

B. 150 pounds

C. 800 pounds

D. 200 pounds
Definition
D. 200 pounds

The formula to determine the mechanical advantage of an incline plane is Length of Ramp ÷ Height of Ramp = Weight of Object ÷ Effort.

8 ÷ 4 = 400 ÷ E

8⁄4 = 400⁄E

8E = 1,600

8E⁄8 = 1,600⁄8

E = 200
Term
The force that causes clothes from the dryer to stick together is called:

A. gravity

B. magnetism

C. friction

D. static electricity
Definition
D. static electricity
Term
An aneroid barometer measures:

A. atmospheric pressure

B. water pressure

C. hydraulic-fluid pressure

D. the ambient temperature
Definition
A. atmospheric pressure
Term
Universal joints are used to:

A. connect ball bearings

B. fix two shafts so they don’t pivot or rotate

C. connect shafts in a U-shape

D. couple two shafts set at different angles
Definition
D. couple two shafts set at different angles

Universal joints are used to connect shafts that aren’t in the same plane.
Term
If a force of 200 pounds is exerted over an area of 10-square inches, what’s the psi?

A. 10

B. 15

C. 20

D. 200
Definition
C. 20

You can calculate psi as Pressure = Force÷Area. So, in this problem, P = 200÷10 = 20.