Shared Flashcard Set

Details

Wetgeving en documentatie in verband met het beroep
W&D 3de bach Psy Ugent
43
Psychology
Undergraduate 3
12/10/2017

Additional Psychology Flashcards

 


 

Cards

Term
Mag een selectie pscyholoog info inwinnen bij derden omtrent een kandidaat? Bij wie en onder welke voorwaarden
Definition
Mag indien de werknemer vooraf op de hoogte is gebracht en toestemming vragen via verklaring met duidelijke limieten (wat, wie, welke tijd)
Het vermelden van referenties wordt beschouwd als impliciete toestemming.
Term
Wie kan de procedure starten om een persoon verlengd minderjarig te laten verklaren?
Definition
Vader en moeder, of één van hen, of procureur des konings
Term
Wat is het verschil tussen titelbescherming en titeluitoefening?
Definition
Titelbescherming regelt alleen maar wie de titel van psycholoog mag dragen, het regelt niet wie activiteiten mag stellen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg. Regelt niet de uitoefening van het beroep, maar vormt wel de wettelijke basis voor de plichtenleer. Ze is dus gekoppeld aan een diploma, en voorziet tuchtregeling met mogelijke sancties. Die richt ook de psychologencommissie, tuchtraad en raad van beroep op. Als je de titel wil dragen moet je je ook laten erkennen door de psychologen commissie door een eenvoudige aanvraag.
Beroepsbescherming gaat er om wie welke handelingen mag stellen en dat daarmee de inhoud van een bepaald beroep wordt beschermd.
Term
Personen met psychische stoornissen die hun eigen gezondheid of veiligheid ernstig in gevaar brengen of een bedreiging vormen voor andermans leven of intergriteit, kunnen gedwongen opgenomen worden in een psychiatrische dienst. Wie beslist daarover ? Wie kan vragen om een dergelijke gedwongen opneming ?
Definition
Iedere belanghebbende kan dit aanvragen bij de vrederechter. Bij een spoedprocedure kan een procereur des konings beslissen maar die moet binnen de 24uur een verzoekschrift indienen en moet naderhand bekrachtigd worden door vrederechter (na tegensprekelijke) procedure met hoorzitting in instelling.
Term
Wat is het verschil tussen internering en gedwongen opname?
Definition
Collocatie is bij deviant gedrag dat niet strafbaar is of niet vervolgd wordt. Bescherming van de persoon van de geesteszieke. Psychiater-diensthoofd beslist over de modaliteiten.

Internering is voor geestesgestoorde delinquenten en is van onbepaalde duur. Bij aantasting van de fysieke of psychische integriteit, aantastig van oordeelsvermogen en gevaar dat hij opnieuw misdrijf pleegt. Kan enkel na expertise, kamer ter bescherming van de maatschappij beslist over de modaliteiten
Term
Wat is het verschil tussen de vertrouwenspersoon en de vertegenwoordiger van een patiënt?
Definition
Vertrouwenspersoon:
Neemt kennis van informatie naast en samen met de (bewuste en wilsbekwame) patient of los van de patient. Hij moet ook vertrouwen van de arts genieten. De bevestiging van akkoord van de patient met VP kan impliciet bij aanwezigheid van de VP tijdens gesprek met patient of moet schriftelijk bij communicatie zonder aanwezigheid van patient. het moet ook steeds vermeld worden in het dossier.

Vertegenwoordiger:
Hij zal in plaats van de patient beslissingen nemen omdat de patient er zelf niet toe in staat is.
Deze is ofwel vrij gekozen, of door de bewindvoerder of door familieleden
Term
Wat zijn de uitzonderingen op rechten van vertegenwoordigers?
Definition
Inzage en afschrift van dossier kan geweigerd worden indien dit nodig is voor bescherming van het prive-leven van de patient.
Arts mag afwijken van beslissingen van vertegenwoordigers in het belang van de patient om ernstige bedreiging van leven of ernstige aantasting van gezondheid af te wenden, dit na multidisciplinair overleg en mits motivering in het dossier.
Term
Wanneer heeft een patiënt recht op niet te weten?
Definition
Bij uitdrukkelijk verzoek krijgt de patiënt geen diagnose informatie. De uitzondering hierop is als het niet meedelen 'klaarblijkelijk ernstig nadeel' veroorzaakt voor de patiënt of voor derden.
Term
Als psycholoog kan men gevraagd worden om personen te onderzoeken op verzoek van een derde (zoals de onderzoeksrechter). Welke specifieke plichten voorziet de deontologische code bij een dergelijke relatie?
Definition
Niemand kan tegen zijn wil in onderzoek, behandeling of begeleiding gaan. Geen instemming nodig bij opdracht van ‘wettelijk bevoegde overheid’ (betwistbaar!) Patiënt kan wel nog altijd weigeren, dan moet daarvan melding gemaakt worden met rechterlijke gevolgen, maar er kan geen dwang uitgevoerd worden! ! Patiënt moet het wel weten als je info gaat rapporteren aan een 3e! Je moet altijd meedelen dat je een rapport moet maken voor de persoon van wie je de opdracht hebt gekregen.
Term
Verschil diagnose-informatie, behandelingsinformatie en toestemmingsinformatie
Definition
Diagnose-informatie omvat in beginsel alle informatie, dus ook omtrent infauste (slechte) prognose en kan gegeven worden los van een behandelingsproces. Is in beginsel mondeling in ‘duidelijke’ taal, patient kan vragen om schriftelijke bevesteging van de inforamtie. Toestemmingsinformatie hangt altijd samen met een behandelingsproces. Behandelingsinformatie is van vorm identiek aan DI, ze bevat informatie over, doel, aard, graad van urgentie, duur, alternatieven en financiële gevolgen van de behandeling. Er is een informatie plicht over risico’s die mee bepaald is door: ernst van het gevaar, frequentie van het risico, persoon van de patiënt en de aard van de ingreep (electiviteit). Ze moet ‘voorafgaandelijk en tijdig’ verstrekt worden. Als patiënt kan aantonen dat dit niet gebeurt is kan hij een schadevergoeding eisen. Toestemmingsinformatie hangt altijd samen met een behandelingsproces.
Term
Wanneer heeft een patiënt recht op inzage van zijn dossier?
Definition
Principieel heeft hij rechtstreeks recht op inzage, hij kan dossier zelf inzien, hij kan zich laten bijstaan door (vrij gekozen) VP en kan deze zelfs delegeren aan VP. Het verzoek tot inzage moet in beginsel ‘onverwijld’ (onmiddellijk) zijn en ten laatste ‘binnen vijftien dagen’ ingewilligd worden. Te frequent herhaalde aanvragen moeten niet meteen ingewilligd worden. Hier heeft men ook een uitzonderingsregime voor persoonlijke notities, gegevens betreffens derden en motivering voor therapeutische exceptie (bestrijding,verweermiddel). Dit 1e en 3e mogen wel -onrechtstreeks- ingezien worden door vertrouwenspersoon die tevens beroepsbeoefenaar is. Elk afschrift van het medsich dossier moet vermelden ‘strikt persoonlijk en vertrouwelijk’ en mag 0,1€ per blad en max 25€ in totaal kosten. Dit kan geweigerd worden bij duidelijke aanwijzingen dat de patiënt onder druk word gezet om dit afschrift aan derden mee te delen.
Term
Wat is post mortem-inzage?
Definition
Dit is inzage van het dossier na het overlijden van de patiënt.

Dit is een onrechtstreekse bevestiging van beroepsgeheim post mortem. Erfgenamen kunen inzage vragen indien het verzoek ‘gemotiveerd’ en ‘gespecificieerd’ is, als de patiënt zich niet uitdrukkelijk verzet en dit gebeurt via de beroepsbeoefenaar die geen betrokken erfgenaam mag zijn en zonder de aanwezigheid van de betrokken ergenaam. Inzage kan niet bij betwisting over testamenten of rechthandelingen
Term
Wat doet een ombudsfunctie? (klachtrecht)
Definition
Hij moet bemiddelen bij klachten (is verschillend van klachtenbehandeling. Ombudspersoon mag tijdens bemiddeling ‘geen standpunt innemen’), hij moet de patiënt inlichten over procedurewegen indien bemiddeling niet lukt en hij moet (algemene) aanbevelingen formuleren op basis van klachten. Deze is verplicht in elk ziekenhuis, is bedoeld om mogelijke klachten in te dienen en heeft geen sanctionerende bevoegdheden.
Term
Wat is het verschil tussen psychologencommissie en de Federale Raad?
Definition
PC waakt over toepassing van de wet, wie de titel mag dragen en de erkenning van buitenlandse diploma’s. PC beheert lijst van (erkende) psychologen en heeft algemene adviesbevoegdheid inzake psychologie en titelbescherming. Ze bestaat uit 16 leden en de voorzitter is magistraat. Federale raad: ze zijn nog bezig met die Federale raad op te richten: de samenstelling, de adviezen van de raad, de uitwerking en afkondiging van uitvoeringsbesluiten en de oprichting van Vlaamse en Waalse Erkenningscomissie. Dit nog een tijdje zal duren. Maar dat die zal bestaan uit 16 psychologen, 4 orthopedagogen en 2 artsen staat al vast.
Term
Geef het cascade systeem bij aanwijzing vertrouwenspersoon bij patientenrechtenwet
Definition
Volwassen wilsonbekwamen worden voor besluitvorming in gezondheidszorg vertegenwoordigd door - Zelf aangewezen vertegenwoordiger (gemandateerd als patiënt nog wilsbekwaam was) - Indien geen vertegenwoordiger aangewezen werd: door bewindvoerder aangewezen door vrederechter - Indien geen bewindvoerder aangewezen werd, door familiale of informele vertegenwoordigers, volgens cascade of piramide 1e Samenwonende echtgenoot of samenwonende partner 2e een meerderjarig kind, 3e een ouder, 4e een broer of zus
Term
Wat is autoregulering
Definition
Dit zijn normen die ontstaan door de beroepsbeoefenaars zelf. Ze zelf reguleren om kwaliteit en reputatie van het beroep hoog te houden. Door wettelijk geregelde en vrij opgerichte organen.
Term
Welke sancties kan een psycholoog die de plichtenleer niet naleeft opgelegd worden en wat houden deze sancties in?
Definition
De sancteis zijn vastgelegd volgengs de tuchtregelings die een wettelijke basis vormt voor deontologische codes. De sancties die opgelegd kunnen worden zijn, waarschuwing, schrapping of schorsing. Deze laatste twee houden in dat men een verbod heeft om de titel van psycholoog te voeren. Dit is betwijfelbaar als dit de mensen zal tegenhouden niet meer actief te zijn. Na een schrapping kan een eerherstel aangevraagd worden, ten vroegste vijf jaar na schrapping.
Term
Wat is ‘continuïteit der zorgen’
Definition
Een ‘in uitvoering zijnde’ behandeling mag niet onderbroken worden zonder vooraf maatregelen te hebben genomen voor ‘continuïteit der zorgen’ door een collega met dezelfde kwalificatie. Dit moet niet noodzakelijk zelf georganiseerd worden, mag via doorverwijzing, wachtdienst en interne regeling in instelling. Dit geldt ook voor als je op reis gaat moet je ervoor zorgen dat er iemand anders beschikbaar is voor je patiënten.
Term
Wat is het verschil tussen Europese richtlijn en Europese verordering?
Definition
Beide instrumenten zijn van europees recht. Maar richtlijn is een soort instructie aan lidstaten van de unie om maatregelen te nemen om dat uit te voeren in nationaal recht. Een richtlijn is bindend voor de lidstaten, meer dan aanbeveling. Maar opdat zij juridische kracht zou krijgen in elk van de lidstaten moeten er maatregelen genomen worden om dat uit te voeren en wijze van uitvoeren kan verschillen van land tot land. bij ons is dat doorgaand door federale wet, waardoor er sommige richtlijnen zijn die eigenlijk tot gemeenschap of gewest- bevoegdheden horen die dan via decreten uitgevoerd kunnen worden. Maar richtlijnen zijn nooit rechtstreeks afdwingbaar, een verordening is een ander mechanisme van europees recht dat wel rechtstreeks kan ingeroepen worden, en dat identiek is voor alle lidstaten. Op dit ogenblik is het zo dat heel onze privacy wet een uitvoering die in eerste instantie van 1995 die al een paar keer is gewijzigd en die nu zal vervangen worden door een algemene verordening die in haar definitieve vorm afgekondigd is in mei van dit jaar maar gradueel werking zal treden in mei 2018.
Term
Verschil resultaatverbintenis en middelenverbintenis (inspanningsverbintenis)
Definition
Resultaatverbintenis: verbonden om bepaald resultaat te bekomen, wanneer dit niet bereikt is is er niet voldaan aan de verplichtingen. Middelenverbintenis of inspanningenverbintenis: je moet je inspannen om bepaald resultaat te bekomen, heb je gedaan wat je kon doen?)
Term
Wanneer is overdracht van informatie aan collega’s geoorloofd?
Definition
Als collega ook gebonden is aan beroepsgeheim, als de overdracht noodzakelijk is voor de behandeling, of met instemming van geheimrechtigde of op grond van wettelijke bepaling
Term
Wanneer valt een bestand onder de privacywet
Definition
Een bestand valt onder privacywet zodra je aan gegevens een structuur toekent en die toegankelijker maakt, zoals bijvoorbeeld alfabetisch rangschikken, op geboortedatum… ook al zijn dat papieren gegevens, is dat een bestand volgens de privacy wet en valt het ook volgens de wetverwerking. Dit betekent dat bijna alle professionele data bestanden vallen onder deze wet. Persoonlijke brieven passen daar niet onder, behalve als je ze zou rangschikken op bepaald rijksregister nummer van je vriend of vriendin, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk, maar als je dat zou doen, valt het ook onder die definitie van het begrip bestand. Dus gewone prive, ongeordende reeksen van gegevens vallen daar niet onder. maar van zodra, ook al is het niet geinformatiseerd is, gestructureerd is en volgens bepaalde criteria valt het ook onder privacy wet. dus je mag inderdaad zeggen duidelijk van toepassing op alle geïnformatiseerde data bestanden.
Term
Wat is secundaire verwerking, wat zijn de knelpunten hierbij en wat zijn mogelijke oplossingen?
Definition
Secundaire verwerking is “latere verwerking” van gegevens voor andere doeleinden en is principieel verboden. Je doet een schending van finaliteitsbeginsel door niet-doelconform gebruik. Hierbij heb je moeilijkheden bij het waarborgen van transparantie en bij het verkrijgen van toestemming (bv. contactgegevens persoon zijn gewijzigd, fertiliteit à mensen vinden het niet leuk hierover terug gecontacteerd te worden) Oplossing: KB voorziet voor latere verwerking een cascadesysteem: – In beginsel mag onderzoek enkel met anonieme gegevens (art. 3) – Indien anoniem niet kan, mag onderzoek met gecodeerde gegevens (art. 4) – Indien gecodeerd niet kan, mag onderzoek met niet-gecodeerde gegevens (art. 5)
Term
Wat is nu het verschil tussen anonimisering en codering?
Definition
Bij anoniemisering worden alle identificatoren verwijderd en bekomt men gegevens die niet meer traceerbaar zijn. Alle identificatoren, naam geboortedatum, adres, telefoon, studentennummer,…. alles dat kan helpen om over te gaan tot identificering van anderen zal verwijderd worden. Je kan niet meer opzoeken wie daar achter zit. Bij codering gaat men de identificatie vervangen door een pseudoniem, soms ook genoemd een pseudonimisering. Eigenlijk een correctere term dan codering. In wetenschappelijk onderzoek wordt codering meestal gebruikt om bepaalde classificerende codes te gaan toekennen aan bepaalde data. Men vervangt de oorspronkelijke identificatie door andere identificator. Juridish vallen geanonimiseerde gegevens niet meer onder persoonsgegevens, vallen dus niet meer onder de privacy wet. Gecodeerde gegevens wel. Moet steeds gebeuren voorafgaand aan de latere verwerking, dus voor dat de gegevens worden overgebracht
Term
Wat is een trust third party of ‘intermediaire organisatie’?
Definition
Is een soort buffer die staat tussen de oorspronkelijke verwerker en latere verwerker, als soort tussen persoon. Kan meerdere functies hebben. Bv. dus tussen de originater, de oorspronkelijke verwerker en degene die de gegevens gaat verwerken, zit dus de third party. Die zorgt voor de versleuteling, dus dat die geanonimiseerd of gecodeerd worden en wanneer dat er vragen gesteld worden over bepaalde gegevens, lopen die ook over die third party
Term
Welke uitzonderingen bestaan er op de meldingsplicht aan patient voor onderzoek?
Definition
De eerste is een belangrijke wanneer je een officieel intermediate organisatie gebruikt. De tweede, wanneer men een uitzondering vraagt omdat het onmogelijk blijkt of onevenredig veel werk kost. Bv bij overlijden. of bij abortuscentra, ze hebben weinig identiteitsgegevens van die personen. het is zo dat zij bijvoorbeeld zeer moeilijk om patiënten opnieuw te contacteren en natuurlijk zeer onwenselijk omdat men dat in maximale discretie vraagt. Men moet dus aan de privacy commissie een bindende aanbeveling vragen over de mogelijkheid om het niet te melden aan persoon in kwestie. Een groot pragmatisch voordeel is, je moet het wel aanvragen, binnen 45 dagen, maar wanneer privacy commissie niets laat weten binnen de 45 dagen, wordt het geacht te zijn aanvaard. Zonder antwoord, mag men toch verder werken. Gebruik van niet gecodeerde gegevens, herinner u die cascade, in het begin anoniem als het niet anoniem kan, met gecodeerde gegevens, in beginsel te melden tenzij je gebruik maakt met trusted third party of de uitzonderingen vraagt aan privacy commissie. Niet gecodeerde gegevens mag met toestemming van de betrokkene. Krijg je die toestemming niet kan je ook een aanbeveling vragen aan de privacy commissie.
Term
Verschil tussen gevangenisstraf en internering
Definition
Internering is niet hetzelfde als gevangenis straf, want het is eerder een beschermingsmaatregel van onbepaalde duur die gericht is op behandeling en resocialisatie, maar die wel gebeurd in inrichtingen waar dat men van zijn vrijheid berooft is. Internering gebeurt indien de verdachte een strafbaar misdrijf heeft gepleegd en op het ogenblik van de beoordeling aan een geestesstoornis lijdt die zijn oordeelsvermogen of zijn controle van zijn daden teniet doet of ernsitg aantast en het gevaar bestaat dat hij tengevolge van de geestesstoornis opnieuw misdrijven zal plegen.
Term
Verschil tussen persoonsrechtelijke en vermogensrechtelijke vertegenwoordiging
Definition
Persoonsrechtelijke gaat over beslissingen van persoon, bevoordeeld behandelingen, onderwijskeuze, communie doen, …. Vermogensrechtelijke vertegewoordiging, gaat over beslissingen met betrekkingen tot vermogen, die ook ouders over hun kinderen kunnen nemen. Beiden zijn van toepassing tot personen die wegens ernstige geestelijke achterlijkheid ongeschikt is en schijnt te zullen blijven om zichzelf te leiden en zijn goederen te beheren.
Term
Verschil tussen buitengerechtelijke bescherming en gerechtelijke bescherming.
Definition
buitengerechtelijke bescherming, wilt zeggen dat men zelf voor de beschermingsmaatregel heeft gekozen, de voorkeur geniet boven de gerechtelijke bescherming, waar de rechter bepaald welke maatregel genomen wordt. (= krachtlijn van de wet – subsidiariteit) Buitengerechtelijke bescherming wil eigenlijk zeggen dat de betrokkenen zelf wanneer die nog wilsbekwaam is, voorziet in die beschermingsmaatregelingen en een vertegenwoordiger aanduidt voor wanneer die zelf niet meer in staat zal zijn om die beslissingen te nemen. dat kan alleen maar betrekking hebben op de goederen. men kan via een model bij de notaris met een zogenaamde lastgeving een bewindvoerder aanduiden. dus iemand weet dat die binnen bepaalde tijd niet meer in staat zal zijn om zijn vermogen te beheren, die kan naar een notaris gaan en zeggen wie de bewindvoerder wordt. Je kan die ook bepaalde beheersdrachten geven, meeste mensen hebben natuurlijk niet het geluk om vele opdrachten te geven, maar sommige kunnen zeggen mijn kunstcollectie moet altijd samen blijven, of mag naar een museum, of dat appartement mag verkocht worden, maar dat huis niet. Voor diegene die in staat zijn om dat soort beslissingen te nemen, kan met een aantal opdrachten geven. Bij de gerechtelijke bescherming, kan er dus aan de vrederechter gevraagd worden om een bewindvoerder aan te stellen die een taak heeft ofwel bijstand ofwel vertegenwoordiging, over persoon of goederen en iedere keer, iets dat heel nieuw is, moeten zij heel geïndividualiseerd zeggen wat kan betrokkene zelf nog en wat moet bewindvoerder doen. Dus daar is het idee je blijft bekwaam behalve voor hetgeen je onbekwaam bent.
Term
Wat doet een bewindvoerder?
Definition
Een voorlopig bewindvoerder in de eerste plaats, maakt beslissingen omtrent vermogen maar sinds de wet van 17 maart 2013, is er één onbekwaamheidsstaat ingevoerd, waardoor alle vroegere statuten worden samengebracht, waardoor een bewindvoerder soms belast kan worden met bijstand of vertegenwoordiging over persoon of goederen of beide.
Term
Verschil tussen bijstand en vertegenwoordiging
Definition
Bij bijstand kan beschermde persoon zelf, maar niet zelfstandig de handelingen stellen. Bewindvoerder treedt op ‘ter vervolmaking van rechtsgeldigheid’. Geniet ook voorkeur. Bij vertegenwoordiging kan persoon niet zelf, noch zelfstandig de handelingen stellen. De bewindvoerder treedt op in de plaats van de beschermde persoon (= krachtlijn van de wet – subsidiariteit
Term
Wat is gedwongen opneming
Definition
Wet betreffende de bescherming van de persoon van de geesteszieke (‘Nieuwe collocatiewet’) (de term ‘collocatie’ staat niet in de wet en liefst niet gebruiken!) Regelt dwangopneming bij gevaarlijk (niet noodzakelijk strafbaar) gedrag via vier maatregelen: ‘Inobservatiestelling’ - ‘Verder verblijf’ - ‘Nazorg’ - ‘verpleging in een gezin’. Heeft als algemene principes - Principieel verbod van vrijheidsbeperking bij diagnose en behandeling van psychische stoornissen (artikel 1) - Gedwongen opneming en internering zijn enige uitzonderingen op verbod van vrijheidsberoving (exclusiviteitbeginsel) - Vrij opgenomen patiënt, kan steeds psychiatrische instelling verlaten (art. 3) Pas op: initieel vrijwillige opname kan een gedwongen opname worden! Moet wel met een procedure vastgelegd worden.
Term
Wat is de criteria voor gedwongen opneming?
Definition
(1) Subsidiairiteitscriterium: ‘bij gebreke van enige andere geschikte behandeling’ - Persoon die zich vrij wil laten behandelen, kan in beginsel niet gedwongen opgenomen worden - Loze of voorheen genegeerde beloften voor vrijwillige behandeling mogen wel genegeerd worden (2) Geestesziekte Talrijke betwistingen over toepassing van criterium geesteszieke op personen met mentale handicap, dementerenden en persoon met afhankelijkheidsproblemen. Mogelijk determinerend criterium is impact op mogelijkheid om vrij gedragspatroon te bepalen.
Term
Verschil gewone en spoed procedure
Definition
De spoedprocedure is een sterk vereenvoudigde procedure omdat hier een beslissing genomen wordt door procureur des konings, het is een parket die, zonder dat de betrokkene gehoord moet worden, beslist en binnen de 24 uur bevestiging moet vragen aan de vrederechter, dat is wel belangrijk. De vrederechter moet dan ook een hoorzitting houden, zoals in de andere procedure met bijstand door een advocaat, hoorzitting, mogelijkheid tot arts kiezen, maar een groot essentieel verschil is dat gedwongen opname al van start is gegaan de hoorzitting gaat ook bijna altijd door in psychiatrische inrichting. Dat is het grote verschil. Bij spoedprocedure rechtbescherming als gedwongen opname al gestart is. Bij de gewone procedure is heel die rechtsbescherming er vooraf.
Term
Wat zijn de taken van een ethisch comité?
Definition
Er zijn twee taken: ‘begeleidende en raadgevende opdracht m.b.t. ethische aspecten van ziekenzorg’ EN ‘adviserende opdracht m.b.t. alle protocollen inzake experimenten op mensen op reproductief menselijk materiaal’ – Oorspronkelijk had EC ook derde opdracht: ‘raadgevende functie bij beslissingen over individuele gevallen inzake ethiek’ (vernietigd door Arbitragehof in 2000)
Term
Wat zijn de algemene voorwaarden voor een experiment?
Definition
Het moet wetenschappelijk gerechtvaardigd (1°) zijn, je moet er dus iets kunnen uit leren. Het Strekt tot uitbreiding kennis (2°), als het is om een onderzoek te bevestigen gaan ze dit minder snel aanvaarden. Er mag geen alternatief (3°) zijn, ze gaan altijd dierenproeven verkiezen boven mensenproeven. Er moet een aanvaardbare balans voordelen / risico’s (4° en 5°). Positief advies van het ethisch comité (6°) is noodzakelijk alsook een Informed consent (7°). Het moet gebeuren onder leiding en toezicht van gekwalificeerd beoefenaar (8°) en er moet een verzekering voor objectieve aansprakelijkheid (9°) zijn. Experiment mag enkel worden aangevat of voortgezet indien – Persoon die aan een experiment deelneemt Of zijn vertegenwoordiger zijn (geïnformeerde) toestemming heeft gegeven en beschikt over een contactpunt voor meer informatie.
Term
Wat waren de belangrijkste innovaties die de experimentenwet uitvoerde in de Eu-richtlijn?
Definition
Het integreren van deontologische codes en wetenschappelijke aanbevelingen in afdwingbare normen En een duidelijkere omschrijving en uitbreiding van taken van toetsingscommissies (ethische commissies)
Term
Wat is het verschil tussen een volledig erkend ethisch comité en een gedeeltelijk?
Definition
Volledig erkend ethisch comité kan het gunstig (“enkel”) advies afleveren dat nodig is om experiment uit te voeren en onderzoekt dus het volledige protocol. Gedeeltelijk erkend EC kan na (na gunstig advies van volledig erkend EC) in een multicentrisch onderzoek slechts oordelen over – Bekwaamheid van onderzoekers – Geschiktheid van faciliteiten – De informatie aan de proefpersonen – Niet-interventionele monocentrische experimenten in kader van bachelorproeven
Term
Wanneer kan een Ethisch comité volledig erkend worden?
Definition
Als het een kwaliteitssysteem heeft voor toepassing van GCP (‘Good Clinical Practice’)- regels, beschikt over systeem van registratie van belangenconflicten van leden, minimum 40 protocollen behandelt en wanneer het ook apotheker, farmacoloog, psycholoog en specialist methodologie bevat.
Term
Verschil tussen eenzijdige en tegensprekelijke expertise.
Definition
Bij een eenzijde expertise worden deskundigen aangesteld en hij onderzoekt iets zonder dat betrokken partijen aanwezig zijn bij de expertiseverichtingen, ze kunnen geen opmerkingen maken, geen vragen stellen en geen kritiek hebben op het voorlopig rapport Bij tegensprekelijk expertise is het de bedoeling dat er een wetenschappelijk debat is en dat iedereen aanwezig is bij de expertise en ons kan laten bijstaan door een vrijgekozen arts of advocaat zodat men literatuur kan bijvoegen. Dus we krijgen een voorlopig rapport waar er opmerkingen op gemaakt kunnen worden.
Term
Wanneer mogen ouders betrokken worden bij een minderjarige?
Definition
Het recht op informatie van ouders is er enkel om hen als vertegenwoordiger te laten optreden. Mits toestemming van minderjarige mogen ouders geïnformeerd worden Het informeren van de ouders kan uitzonderlijk (vooraf) als voorwaarde gesteld worden bij niet urgente behandeling waarvoor betrokkenheid van ouders therapeutisch aangewezen is. Met (stilzwijgende) toestemming van de autonome minderjarige kunnen ouders betrokken worden bij besluitvormingsproces. Het gaat om feitelijke betrokkenheid met (impliciet) toegelaten uitwisseling van gezondheidsgegevens, maar juridisch beslist de autonome minderjarige
Term
Hoe beoordelen we wilsbekwaamheid?
Definition
We gaan dit niet doen op basis van vaste leeftijd. Dit gebeurt door de beroepsbeoefenaar per patiënt (en per behandeling) door de beordeling van maturiteit. Rekeing houden met intellectuele, emotionele maturiteit, ziekte-ervaring-risico’s en het irreversibel of ingrijpend karakter van de ingreep.
Term
Vertegenwoordiging door één ouder of beide ouders ?
Definition
Wetboek gaat uit van gezamenlijke uitoefening van ouderlijk gezag. Zowel voor ouders die samenleven, als voor ouders die niet samenleven, tenzij de uitoefening van het gezag door de rechter aan één van de ouders wordt toevertrouwd. Het toevertrouwen van de uitoefening van het gezag aan één ouder, impliceert niet de ‘onzetting’ uit ouderlijk gezag. De ouder die die het gezag niet mag uitoefenen, behoudt het recht op toezicht en persoonlijk contact. Indien beide ouders het gezag gezamenlijk uitoefenen bestaat voor derden te goeder trouw een (weerlegbaar) vermoeden dat ene ouder met instemming van de andere handelt. De toestemming van één ouder volstaat dus, tenzij de andere ouder zich verzet of de derde weet heeft van onenigheid tussen ouders over de voorgenomen beslissing of handeling (en dus niet ‘te goeder trouw’ is). Beide ouders hebben steeds recht op informatie
Supporting users have an ad free experience!