# Shared Flashcard Set

## Details

Arithmetic Reasoning
ASVAB Math
5
Mathematics
Not Applicable
04/23/2010

Term
 A car travels 288 miles in 6 hours. At that rate, how many miles will it travel in 8 hours? A. 360B. 368C. 376D. 384
Definition
 A car travels 288 miles in 6 hours. Divide 288 by 6 to find the rate in miles per hour. 288/6 = 48 miles per hour. Now multiply 48 x 8 to determine the distance traveled in 8 hours. 48 x 8 = 384 miles
Term
 Martin's average score after 4 tests is 89. What score on the 5th test would bring Martin's average up to exactly 90? A. 91B. 92C. 93D. 94
Definition
 If Martin's average score after 4 tests is 89, then the sum for his 4 tests would be 4 x 89 = 356. To average 90 on 5 tests, you would have to reach a sum for the 5 tests of 450.450 - 356 = 94
Term
 In 2000, the population of Town A was 9,400 and the population of Town B was 7,600. Since then, each year the population of Town A has decreased by 100 and the population of Town B has increased by 100. Assuming that in each case the rate continues, in what year will the two populations be equal? A. 2009B. 2010C. 2117D. 2118
Definition
 If the first year begins with Town A at 9,400 and Town B at 7,600, the populations are 9,400 - 7,600 = 1,800 apart. Each year after 2000 beginning in 2001, the gap will close by 200. So it would take 9 more years for the gap to close entirely. So by 2009, the populations will be equal
Term
 One number is 5 times another number and their sum is -60. What is the lesser of the two numbers? A. -10B. -12C. -48D. -50
Definition
 One number is 5 times another number, and their sum is -60. You could rewrite that sentence as two equations and solve: x = 5yx + y = -60 So 5y + y = -60. 6y = -60, and y = -10.If y = -10, x = 5y = 5(-10) = -50. -50 is less than -10
Term
 John gets paid \$6.00 for each of the first 40 toy cars he makes in a week. For any additional toy cars beyond 40 his pay increases by 50%. How much does John get paid in a week in which he makes 48 toy cars? A. \$288B. \$300C. \$312D. \$321
Definition
 First, you must see that there are two rates by which John gets paid: one for the first 40 cars (\$6 per car) and a different rate for all other cars after those first 40 (\$6 per hour plus 50% of \$6, which is \$6 + \$3, or \$9 per car). Since he makes 48 cars, he gets paid \$6 x 40 cars (\$240) plus 8 extra cars at \$9 per car (\$72) which totals \$312
Supporting users have an ad free experience!